Metal Saat
Kolçak kelimesine birçok kişi aşina değildir. Aslında kolçak kelimesi eskiden çok fazla kullanılırdı. Bu konuya değinmemizin en büyük nedeni metal saatler ile birebir ilgili olmalarından kaynaklanmaktadır.Saatlerin kolda taşınması için gerekli olmaktadır kolçaklar. Metal bilezik şeklinde kayışa verilen isimdir. Metal bilezikten yapılan saatlere de metal saat adı verilmektedir. İlk kola takılan saat kadınlar için hazırlanmıştır. Hatta erkeklerin kolda saat taşımaları kabul edilemez, yadsınırdı. Erkeklerin genellikle cep saati olurdu. Hatta kösteğin ucunda göğüste taşınan ve her gün istisnasız itina ile kurulup doğru saat ve dakika ayarı yapılmaktaydı.
Metal saatler, eskiden çok fazla kullanılırdı. Saat modellerinin gelişim ve değişim göstermesi dahilinde insanlar dijital ve akıllı saatlere yönelir oldu. Fakat moda, devinim halinde olan bir durumdur. Bu durumda metal saatler son yıllarda tekrardan gün yüzüne çıkmış durumda. Gençlerin tarzı yakalamak adına metal saatin şıklığından yararlanmaktadır. Siz de eğer metal saatin şıklığından yararlanmak, eskiyi yad ederek yaşamak istiyorsanız, www.upwatch.com‘a girerek Edge kısmında yer alan ürünlerden zevkinize uygun olan saat seçimini yapabilirsiniz.
Metal Saat Parlatma
Sofistike şıklığı, parlaklığı ve sıkı dış yüzeyi sayesinde en çok tercih edilen modeller arasında yerini almaktadır. Peki ya metal saat bakımı? Metal sert bir materyal olsa da bakım gerektirir. Bu durum için saatinizi ayda bir servise veya temizletmeye götürmenize gerek yoktur. Metal saat kordonu parlatma işlemi düzenli bir şekilde evde yapılabilecek bir işlemdir. Metal saat kordonunun parlak görüntüsü kullanım sonucu zaman ile azalabilmektedir. Bu durum son derece doğaldır. Araları toz ve kir ile dolabilir. Su geçirmez bir saat olsa bile sürekli kolunuzda bulunduğundan ötürü ter ve nemden etkilenmektedir. Bu sebeple saatinizi sık sık temizlemeniz ve metal saat kordonu parlatma işlemini düzen dahilinde yapmanız gerekmektedir. Saatiniz suya dayanıklı olan bir saat ise suyun altında yıkayıp gözlük bezi gibi yumuşaklık gösteren bir kumaş parçası ile nazikçe silebilirsiniz. Saatiniz ile duşa, havuza veyahut denize girebiliyorsanız saatinizin kimyasallardan ve tuzdan etkilenmemesi için metal saat parlatma işlemini standardından daha sıklık ile yapmalısınız. Saatiniz su geçirmez özelliğe sahip değilse kadranına su sıçramamasına dikkat etmelisiniz. Kordonunu çıkarabiliyorsanız çıkarabilirsiniz. Böylelikle daha küçük boşluklara erişebilirsiniz. Daha derin bir temizliği sağlayabilirsiniz.
Metal Saat Temizliği Aşaması
Yumuşak bir kumaş parçası ile kordonun üzerindeki toz ve kiri alın. Ardından bulaşık sabunu koyduğunuz ılık suya saatinizin kordonunu batırınız. Bulaşık sabunu kordonda kalan kiri ve olumsuzluk gösteren her şeyi söküp atacaktır. Kordonu suyun içinde tutarak yumuşak kıllı temiz olan bir diş fırçası yardımı ile hafifçe temizleyin. Bastırmamaya dikkat etmediğiniz taktirde yüzeyde çizikler meydana gelmektedir. Daha sonra sabunlu sudan çıkarıp ılık olan bir suda yıkayın. Ardından yine yumuşak bir bez ile veyahut saç kurutma makinesi ile kurumasını sağlayabilirsiniz. Metal saat kordonu parlatma işlemi için yine yumuşak bir bezin üzerine sprey cam temizleyici sıkın. Sprey cam temizleyici sıkarak kadranı ve kordonu silin.
Metal Saat Kordonu Temizliği Ne Sıklıkla Yapılmalıdır?
Saatinizi her gün takıyorsanız, ayda bir temizliğinizi yapmanız doğru olacaktır. Saat koleksiyonuna sahip olanlar her gün yatmadan evvel önce saatlerini çıkarıp temizlerler. Siz de özellikle metal saat kullanıyorsanız, bu rutin temizliği alışkanlık haline getirip her akşam saatinizi çıkardığınızda temizliğini yaparsanız uzun ömürlü bir saat kullanımı sağlayabilirsiniz. Özellikle altın detayları mevcut olan metal saatlerde uzun yıl kullanım sağlanması için sık bakım yapmak oldukça önemlidir. Bu tür saatler uzun vadede kolunuzda kaldığı için nemden, hatta parfümünüzden veya vücut losyonunuzdan etkilenebilmektedir. Bu tip materyalleri küçük bir bez yardımı ile düzenli olarak temizlerseniz aylık temizliğinizi yapmanız da kolaylaşır.